Make your own free website on Tripod.com
Home
Up
3. septembar 1999.
10. avgust 1999.
1-2. avgust 1998.
jul 1998.
april 1992.

Beograd, 10. avgusta 1999.god. (Tanjug)

Izložba naivca Vojislava Ivkovića Olgina

- Iz vrtova Grocke, po profesiji agronom, po vokaciji slikar i pesnik Vojislav Ivković Olgin doneo je svoj magijski svet pretočen u slike i crteže u hladoviti atrijum beogradskog Etnografskog muzeja. Na izložbi, koja je otvorena tokom avgusta, Olgin se pretstavlja sa 17 ulja na platnu i 13 crteža pretežno nastalih tokom ove godine iako ima nekoliko dela iz perioda od 1993. do 1998. koja se skladno uklapaju u koncept celokupne postavke.

Dok su ovoga proleća po zemlji padale bombe Olgin je stvarao svoje rajske vrtove u kojima je vegetacija bujnija nego ikada a boje zaslepljujuće raskošne.

Autodidakt koji je iz rodne Grdeličke klisure poneo lepotu južnog podneblja pretačući je od 1965. u poeziju i slike do sada se mnogo više afirmisao u inostranstvu nego u domovini.

Od svog prvog boravka u SAD 1972. godine Olgin je uspeo da se nametne u toj sredini kao autentični naivac koji uspešno stvara sopstveni univerzum na samoj ivici sna i jave uz daleke reminiscencije na čudne fantazmagorične svetove jednog Vangela Naumovskog. Danas je u bujnosti vegetacije na njegovim slikama prisutnij carinig Ruso, ali Olgin je uspeo da obezbedi svoju nišu u razgranatom i bogatom svetu srpske naivne umetnosti.

Umetnik koji je priredio 34 samostalne izložbe u inostranstvu (Njujork, Koventri) i svim većim gradovima prethodne Jugoslavije ponudio je ovog vrelog leta Beograđanima priliku da vide, možda, njegova najzrelija dela. Tu je do punog izražaja došao njegov specifičan rukopis koji odlikuje virtuozni crtež, snažan, ali sa elementima arabeske koja zavodi pogled gledaoca da je sledi u svoj njenoj zamršenosti.